INFORMUJEMY, NIE KOMENTUJEMY

© 2020-2021 r. FreeDomMedia. All rights reserved.

Centralna Agencja Informacyjna

01:27 | niedziela | 05.05.2024

© 2020-2023 r. FreeDomMedia. All rights reserved.

Czy “kotlet sojowy” będzie zakazany? PE debatuje nad dopuszczalnością wykorzystania nazw produktów mięsnych dla roślinnych

Czas czytania: 2 min.

Kartka z kalendarza polskiego

5 maja

Prawdziwa Królowa Polski

3 maja Królewski majestat Maryi oddawał zniewolonemu narodowi jego godność. Oddaje ją i dziś, kiedy po latach polityki wstydu mamy czuć zażenowanie z powodu...

Koniecznie przeczytaj

W Parlamencie Europejskim trwa dyskusja na temat zmian w polityce rolnej WPR. UE chce wzmocnienia bezpieczeństwa ekonomicznego europejskich rolników i zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe obywatelom państw członkowskich. Dziś i w przyszłości.

Europosłowie zdecydują też o przyszłości żywności pochodzenia roślinnego. Wśród dyskutowanych zmian znalazły się też poprawki 165 i 171, które – jeśli zostaną przegłosowane – wprowadzą zakaz używania nazw charakterystycznych dla produktów mięsnych, jak np.: burger, kiełbasa czy stek, dla produktów powstałych na bazie roślin.

- reklama -

Ograniczą też używanie “nazw, oświadczeń dobrowolnych” oraz skojarzeń żywności roślinnej z produktami mleczarskimi. W tym przypadku wskazano na określenia typu: “alternatywa dla sera”, “w stylu jogurtu”, “bezlaktozowy zamiennik mleka”, “maślany smak”, “o smaku sera”.

Również tzw. “komunikaty prośrodowiskowe” (np. “dwukrotnie mniejszy ślad węglowy niż masło”) i wygląd przypominający produkty mleczne, mogą być zabronione. Przeciwnicy proponowanych zmian są przekonani, że uderzą one w producentów żywności pochodzenia roślinnego, ich sprzedawców, w punkty gastronomiczne oraz samych konsumentów. Zwolennicy, jak np. Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych apeluje o “zdrowy rozsądek” i zapowiada włączenie się polskich organizacji rolniczych, skupionych w Copa-Cogeca w kampanię “To nie jest stek”.

Jej celem jest nagłośnienie problemu wśród Europejczyków. Argumentując swoje stanowisko, Federacja podkreśliła fakt zakorzenienia w polskiej kulturze i tradycji nazw typu: boczek, kotlet, filet, salami itp. Przypomniała, że powstały efektem pracy wielu pokoleń rolników i rzeźników. Dodatkowo, są zróżnicowane regionalnie, co sprawia, że mają niepowtarzalny smak.

- reklama -

“Nikomu nie trzeba dzisiaj tłumaczyć, czym są te produkty lub czego można się spodziewać, gdy uda się po nie do sklepu. Dlatego też nazwy te do tej pory nie potrzebowały żadnej ochrony. Tą lukę w przepisach wykorzystują firmy wytwarzające produkty roślinne ” – wyjaśnia Federacja.

Źródło: interia.pl

Śledź nas na:

Czytaj:

Oglądaj:

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
reklama spot_img

Ostatnio dodane

Netanjahu cały w strachu

Jedni nie mogą nie mogą strzelać, inni mogą. Międzynarodowy Trybunał Karny jednych może sądzić, innych - za takie same...

Przeczytaj jeszcze to!

0
Podziel się z nami swoją opiniąx